Virga
Ildfluer:
Spoken word-genren sætter det talte ord i centrum og blev i Danmark kendt igennem bl.a. Dan Turèll som satte musik til ordene. I Virga benyttes en elektrisk udgave af det middelalderlige musikinstrument drejeliren til at skabe et sanseligt lydunivers, hvor melankolske, snerrende og harmoniske toner underbygger og går i dialog med teksterne. Genren er i dag kendt fra kunstnere som Jørgen Leth og Søren Ulrik Thomsen og Det Glemte Kvarter, og her er Virga et nyt og alternativt skud på stammen.
"Et yderst fortryllende instrument og forunderlige poetiske tekster. Man blev ført ind i et univers af æteriske lydlandskaber og sansemættet natur, hvor man blot var dig og mig og jorden. Det var den smukkeste, mest bevægende oplevelse. "
- Fyens Stifttidende
Izar Melting Pot Ensemble
The Melting Pot:
Musik som strækker sig over en periode på cirka 1000 år. Gamle danse, rytmer og folkemusik blander sig med med nutidens æstetik og improvisation. Middelalderens Italien var stærkt påvirket af tilstedeværelsen af den arabiske musik og kultur i Europa, hvilket kommer til udtryk i orkestrets fortolkninger af den gamle musik.
“Afstanden mellem nutidens klassiske musik og den ældgamle middelaldermusik, mellem arabisk og nordisk folkemusik, bliver mindre, jo mere man hører af Izar Melting Pot Ensembles virtuose nyudgivelse” “Spillet med en slankhed, præcision og koncentration, som handlede det om at få gang i bentøjet hos en procession af mystiske munke.”
- DR, P2 Radio
Bag Solsort står sanger og sangskriver Betina Følleslev fra Fyn med udvalgte musikere.
Solsorten er den mest udbredte fugl i Danmark og dens genkendelige, melodiske sang har altid været soundtracket til vores liv. Solsort har hentet inspiration i den danske og nordiske sangskat, og var i 2016 nomineret som årets sangerinde ved DMA Folk.
"Inspirationen til de 10 dansksprogede sange, der udgør cd´en, ”Jeg husker det hele, jeg husker ingenting, har solsorten, Betina Følleslev, angiveligt fundet i den nordiske vise- og folktradition."
- Rootszone.dk, Folk & Musik
Af Bjørn Morten og Morten for Efter Lukketid, 17. MAJ 2021
"Hvad laver en drejelirespiller uden for middelalderen?"
• Lyt her (01:15)
Gøglermusikanterne Bjørn-Morten og Morten taler med musikere og kunstnere inden for middelalder-reenactment-miljøet, om hvad de foretager sig, når de ikke optræder på midelalderfestivaller og - markeder...
Altså "Efter Lukketid...
Af Jacob Bogh for Heartbeats, 12. NOV 2020
"Alt om dronemusik og drejelire".
• Lyt her (53:01)
En musikarkæologisk podcastserie, der undersøger, hvilke rytmer, ord og inspirationskilder de store musikfænomener står på skuldrene af.
Avisudklip mm.
Musikerportræt:
Af Nils Harbo for Dansk Musiker Forbund, JUNI 2021
I en ny serie fortæller musikere her om deres bedste instrument. For Nicolas Koch-Simms er der ingen tvivl.
• "Nicolas yndlingsinstrument er drejeliren"
Musikerportræt:
Af John Bæk for Basunen, NOV 2018
Interview:
• Plade med digte og drejelire
Af Vibeke Kruse for VAF, AUG 2017
• Izar Melting Pot Ensemble: ”The Melting Pot”
Af Nils Thorlund for Rootzone, JUL 2015
Et musikalsk og kulturelt læringsprojekt for 4. klasses elever i folkeskolen.
Hr. Oluf & Elverpigen tager udgangspunkt i læring og formidling af viden om europæisk middelalder igennem sang, dans og musik, med aktiviteter både på middelalderarrangementet og igennem besøg på lokale skoler.
i 2018 stod jeg i spidsen for en indsamlingskampagne som skulle kick-starte foreniningen Dronemusik Danmarks instrumentbank, som i dag består af fem drejelirer, seks nøgleharper og to nordiske sækkepiber.
Indsamlingen opnåede 130% af det planlagte beløb, og instrumentbanken blev taget i brug fra 2020, i samarbejde med Kulturskolen Skanderborg i et online undervisningstilbud som fik navnet KulturWeb.
2 drejelirer (Troels Dueholm Nørgaard og Nicolas Koch-Simms) spiller tre af Danmarks ældste traditionelle folkemelodier.
En sang om det nære, det dybe og det ægte. Om at være sammen – og nyde stilheden og de lyse nætter. Midsommerbålet er næsten brændt ud … en oldgammel tradition her i Norden, som hjælper os med at finde tilbage; tilbage til alt det, der for alvor betyder noget. Festen og fejringen af den natur, som både omgiver os og er os. Og ilden … den altfortærende ild, der renser og forbereder verden på alt det nye, der er på vej – en skærsommernatsaften et sted i Danmark.
To melodier spillet af to dygtige musikere med hver sin musikalske baggrund: På den ene side; klassisk kunstmusik og på den anden; traditionel folkemusik.
I mødet mellem de to forenes deres instrumenter - og genrer, i en musikalsk fortælling, der strækker sig tilbage i historien, til en tid hvor der ikke fandtes skillelinjer i musikken, som vi kender den idag.
Albummet Ildfluer" består af en række digte i spoken word-form, der blev kendt via digteren Dan Turéll, der satte musik til sine tekster.
"Med blandingen af ord og musik udforsker vi det skrøbelige og sårbare i livet. "Ildfluer" handler om at føle sig forladt i livet, og om på samme tid at kæmpe mod og acceptere alt det svære: Kærlig, tab og begær. Følelser, som på samme tid er universelle og private, fortæller de to kunstnere"
- VAF
"Kaffebordet" er både koncert, forestilling og foredrag: En levende fortælling om kaffens historie, der afspejler vores samfund, tro og traditioner igennem musik, dragter, smagsprøver og meget mere. . ."
Copyright ©2021 Nicolas Koch-Simms